Tuesday, September 28, 2010

Kolm "veinijumalat"

Aprilli keskel toimusid Tšiilis Santiagos XIII sommeljeede maailmameistrivõistlused. Maailma parima sommeljee valimine toimub iga kolme aasta tagant, esimesed võistlused peeti aastal 1969. Aastatetagused võitjad on tänaseks väärikad žüriiliikmed, aga ka sel aastal võttis võistlustest osa neid, kes esimest korda kandideerisid juba 80ndatel... 

Maailma parimad sommeljeed: Paolo Basso Šveitsist, Gérard Basset Inglismaalt ja David 
Biraud Prantsusmaalt. Foto Egle Haidak.

Veini degusteerimine

Veinide degusteerimine on veetlev hobi. Sulle avaneb järsku täiesti uus lõhnade, maitsete ja nägemisaistingute maailm. Pärast mõningast harjutamist tunnetad sa juba mitte ainult erinevaid viinamarjasorte, vaid teed vahet ka veinidel, mis on valmistatud ühes ja samast viinamarjasordist, kuid on pärit maailma eri viinamarjakasvatuse piirkondadest. (Mölstad 2006: 7)

Veinide omadused ja kvaliteedi klassifikatsioonid





Kvaliteetveinid
Need on veinid, mis on toodetud end juba tõestanud regioonidest ja kindlatest viinamarjasortidest. Etiketile märgitakse ainult `kvaliteetvein …regioonist`. Need on traditsioonilised veinisordid.



Traditsioonilised veinid
Need on veinid, mis alluvad loomulikule säilitamisele. Kui vein laagerdub puitvaadis, siis laagerdusaeg peab olema vähemalt kaks aastat, aga kui laagerdatakse algul puitvaatides ja seejärel pudelites, peab laagerdama vähemalt üks aasta vaadis ja üks aasta pudelis.  
Vastavalt traditsiooniliste veinide valmistamistehnoloogiale, on oluline eristada laagerdatud veinid (kiire laagerdus) ja veinid, mis saadakse esimese ja teise sordi veinide ümbervalamisel.
Igal juhul peab laagerdamine toimuma, seda katkestamata algusest peale.



Väärisveinid
Need on kvaliteetsed veinid, mis nõuavad vähemalt kaheaastast laagerdamisperioodi.



Arenenud ehk laagerdunud veinid
Veinid, mille laagerdusperiood on vähemalt kolm aastat.



Laagerdunud veinid
Need on kvaliteetveinid, mille laagerdamise periood on vähemalt:



  • punaste veinide ja klarettide puhul: laagerdamine tammevaatides vähemalt 12 kuud,     
       lisaks veel täiendav laagerdamine pudelites 36 kuud;

  • valgete ja roosade veinide puhul: laagerdamine tammevaatides vähemalt kuus kuud,    
       lisaks täiendav laagerdamine pudelites 24 kuud.
Pika laagerdusperioodiga veinid
Need on kvaliteetveinid, mille laagerdamise periood on vähemalt:



  • punaste veinide ja klarettide puhul: laagerdamine taamevaatides vähemalt 24 kuud, 
       lisaks veel kaks täiendavat  laagerdamist pudelites 36 kuu jooksul; kokku 60 kuud    
       laagerdamist;

  • valgete ja roosade veinide puhul: laagerdamine taamevaatides vähemalt kuus kuud, 
       lisaks täiendav laagerdamine pudelites 48 kuud.