Tuesday, September 28, 2010

Veinide omadused ja kvaliteedi klassifikatsioonid





Kvaliteetveinid
Need on veinid, mis on toodetud end juba tõestanud regioonidest ja kindlatest viinamarjasortidest. Etiketile märgitakse ainult `kvaliteetvein …regioonist`. Need on traditsioonilised veinisordid.



Traditsioonilised veinid
Need on veinid, mis alluvad loomulikule säilitamisele. Kui vein laagerdub puitvaadis, siis laagerdusaeg peab olema vähemalt kaks aastat, aga kui laagerdatakse algul puitvaatides ja seejärel pudelites, peab laagerdama vähemalt üks aasta vaadis ja üks aasta pudelis.  
Vastavalt traditsiooniliste veinide valmistamistehnoloogiale, on oluline eristada laagerdatud veinid (kiire laagerdus) ja veinid, mis saadakse esimese ja teise sordi veinide ümbervalamisel.
Igal juhul peab laagerdamine toimuma, seda katkestamata algusest peale.



Väärisveinid
Need on kvaliteetsed veinid, mis nõuavad vähemalt kaheaastast laagerdamisperioodi.



Arenenud ehk laagerdunud veinid
Veinid, mille laagerdusperiood on vähemalt kolm aastat.



Laagerdunud veinid
Need on kvaliteetveinid, mille laagerdamise periood on vähemalt:



  • punaste veinide ja klarettide puhul: laagerdamine tammevaatides vähemalt 12 kuud,     
       lisaks veel täiendav laagerdamine pudelites 36 kuud;

  • valgete ja roosade veinide puhul: laagerdamine tammevaatides vähemalt kuus kuud,    
       lisaks täiendav laagerdamine pudelites 24 kuud.
Pika laagerdusperioodiga veinid
Need on kvaliteetveinid, mille laagerdamise periood on vähemalt:



  • punaste veinide ja klarettide puhul: laagerdamine taamevaatides vähemalt 24 kuud, 
       lisaks veel kaks täiendavat  laagerdamist pudelites 36 kuu jooksul; kokku 60 kuud    
       laagerdamist;

  • valgete ja roosade veinide puhul: laagerdamine taamevaatides vähemalt kuus kuud, 
       lisaks täiendav laagerdamine pudelites 48 kuud.

No comments:

Post a Comment